Antioksidansi

Proizvodnja slobodnih radikala u tijelu neizbježan je proces prilikom pretvaranja hrane u energiju. Osim toga, slobodni radikali također se formiraju prilikom vježbanja ili izloženosti dimu cigarete, zagađenom zraku, sunčevoj svjetlosti i sl. Problematični su zato što uništavaju stanične strukture, a takav proces pridonosi razvoju cijelog niza bolesti – od dijabetesa do tumora, ali i starenja organizma. Jedina prevencija lošeg učinka slobodnih radikala su antioksidansi.

Što su antioksidansi?

Antioksidansi se mogu definirati kao molekule koje štite stanicu od mogućih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim niza antioksidativnih procesa koje provodi sam organizam, potrebno ih je konzumirati putem hrane. Ukoliko dođe do neravnoteže antioksidansa i slobodnih radikala, nastupa stanje oksidativnog stresa.

Najpoznatiji antioksidansi

Postoje tisuće različitih molekula koje djeluju kao antioksidansi. Najpoznatiji su vitamin C i E, beta karoten te minerali poput selena i mangana. Nadalje, kao antioksidansi djeluju glutation, koenzim Q10, lipoična kiselina, flavonoidi, fenoli itd. Njihova prisutnost u ishrani neophodna je za obranu organizma od utjecaja okoliša, a nedostatan unos moguće je nadoknaditi dodacima prehrani.

Webljekarna Vaše zdravlje nudi široku ponudu dodataka prehrani s antioksidansima.


Pogledajte kao Mreža Lista

Proizvodi 13-24 od 29

po stranici
Postavite obrnuto od abecednog
Pogledajte kao Mreža Lista

Proizvodi 13-24 od 29

po stranici
Postavite obrnuto od abecednog